Website Builder fto websitetemplates.org Website Design
Noutăţi:

 

 • Vă invităm să vizitați galeria foto-video a proiectului. Click aici!
 • Vă invităm să vizitați ultimele noutăţi pe site-ul ARCES:
 • STRADA - Buzău: Echipa Colegiul Naţional „B.P.Hasdeu”, câştigătoare a concursului ARCES

  30sept

  20 de elevi ai Colegiul Naţional „B.P.Hasdeu”, coor­do­naţi de profesor Cristiana Sichim, au răspuns recent invitaţiei Agenţiei Române pentru Cultură, Educaţie şi Sport (ARCES) de a participa la activitatea de voluntariat „Tineretul implicat în activităţi de protecţia mediului”.
  Acţiunea a fost organizată de Academia „Sâmbăta de Sus” de la Mănăstirea Brâncoveanu, judeţul Braşov, în parteneriat cu „Agenţia Română de Consultanţă” şi cu Centrul Social-Cultural-Religios „Patriarhul Teoctist” din Bucureşti şi cofinanţat de Ministerul Mediului şi Pădurilor.
  Scopul acţiunilor derulate a fost de educare şi conştientizare a populaţiei, cu ajutorul  elevilor, faţă de importanţa protecţiei mediului. Organizatorii le-au oferit în schimb elevilor participanţi vizitarea hergheliei de la Sâmbăta, a oraşului Sibiu şi a Complexului muzeal de la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta.
  Hasdeenii au participat cu mare interes la seminariile organizate şi în acest fel au reuşit să se plaseze pe primul loc la concursul organizat de ARCES, la care au participat 8 echipaje din judeţele regiunii de Sud-Est. Urmarea a fost că toţi elevii au primit diplome de „voluntar”, dar şi invitaţia de a reveni şi anul viitor la activităţile organizate de ARCES. Click pentru știre!

 • Jurnalul OLTUL: Elevii din Vişina Nouă şi Caracal – implicați în protecţia mediului

  26sept

  Pentru educarea tinerei generaţii în spiritul respectării şi ocrotirii naturii, cunoaşterea factorilor de mediu şi rolul acestora asupra mediului înconjurător, stimularea creativităţii prin participarea la concursuri, implicarea participanţilor la colectarea selectivă a deșeurilor, Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Sport (ARCES) a promovat proiectul „Tineretul implicat în activităţi de protecţia mediului”.

  În perioada 12-21 august a.c., 11 elevi din comuna Vişina Nouă coordonați de profesor Cornelia Cojocaru şi 8 elevi din Caracal au participat la acest proiect în localitatea Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov. Cu experienţa acumulată prin participarea la proiect, elevii din Vişina Nouă şi Caracal şi-au propus ei înşişi să realizeze astfel de activităţi de ecologizare în localităţile din care provin.
 • REPLICA - Constanța: Elevii din Nazarcea se implică în proiecte de ecologizare

  22sept

  Deşi au vârste cuprinse între 10 şi 14 ani, elevii Şcolii cu clasele V-VIII din Nazarcea sunt pasionaţi de tot ceea ce înseamnă mediu înconjurător şi ecologie. Astfel, de curând, 20 dintre ei au participat, alături de profesorul coordonator Angelica Stoica la proiectul de ecologizare Tineretul implicat în activităţi de protecţia mediului, organizat de Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Sport în localitatea Sâmbata
  de Sus, judeţul Braşov, alături de elevi din judeţele Tulcea, Vrancea, Brăila etc. (Mirabela PANFIL)
 • OPINIA - Buzău: Elevii de la Şcoala 1, ecologişti la Mănăstirea Brâncoveanu

  19sept

  Elevii Şcolii 1 din Buzău au dat o mână de ajutor ecologizării Mănăstirii Brâncoveanu. Un grup de 20 elevi din clasele a VIII-a A şi C ai Şcolii  „Căpitan Av. Mircea T. Bădulescu”, coordonaţi de prof. Denisa Postelnicu, au fost invitaţi să se alăture altor grupuri de tineri din judeţele din sud-estul României, care au participat în perioada 26-29 august la activităţile desfăşurate de Asociaţia Română pentru Educaţie, Cultură şi Sport (ARCES) în Academia Sâmbăta, Mănăstirea Brâncoveanu. Au fost patru zile în care s-au primit lecţii teoretice şi practice de protecţia mediului, de ecologizare, de competitivitate, de spiritualitate dar s-au şi oferit exemple de seriozitate, de spirit de echipă, de înţelegere a nevoilor mediului. Pregătirea teoretică s-a îmbinat cu aplicaţia practică, munca cu distracţia, competiţia cu fair-play-ul.

 • „Cu această ocazie, elevii Şcolii <Căpitan Av. Mircea T. Bădulescu> au demonstrat prin atitudine şi rezultatele obţinute atât la concursuri, cât şi în activităţile practice, de curăţare a văii râului Sâmbăta, că aparţin unei şcoli fruntaşe din judeţ. Prin bunăvoinţa finanţatorilor şi a sponsorilor acestui proiect, eforturile tuturor au fost răsplătite cu un sejur de neuitat, obiecte necesare oricărui voluntar: tricouri, şepci, hanorace, cizme, dar şi vizite, excursii, cărţi, mape. Mulţumim întregii echipe ARCES pentru că ne-a dat posibilitatea să fim voluntari”, a declarat prof. Cristina Popa Mereu. Proiectul derulat de  ARCES se numeşte „Tineret implicat în activităţi de protecţie a mediului” cuprinde tineri (elevi şi studenţi), profesori, reprezentanţi ai unor instituţii – interesaţi de păstrarea calităţii mediului, diminuarea poluării şi, mai ales,  de educarea tuturor în acest scop.

 • DELTA - Tulcea: Au învățat să protejeze mediul la Academie

  15sept

  Un grup de 20 de elevi de la Liceul Pedagogic din municipiul Tulcea s-a educat ecologic la Academia Sambata-Manastirea Brâncoveanu, din Brasov, in cadrul unui proiect național inițiat de Asociatia Romana pentru Cultura Educatie si Sport.
  „Obiectivul general al proiectului „Tineretul implicat in activități de protecție a mediului” îl reprezintă creșterea gradului de educație ecologica a tinerei generații. S-au prezentat informații cu privire la starea mediului si, de asemenea, s-au organizat  acțiuni de ecologizare”, ne-a declarat profesorul coordonator Carmen Danciu.
  Peste 1.300 de tineri la Școala Verde.
  Din fiecare euroregiune din Romania au fost selectați elevi si studenți, care au participat la diferite activități de ecologizare a spațiului public. In total, in cele opt serii, cate au fost programate sa ia parte la aceste evenimente dedicate protejarii naturii, au participat 1.296 tineri. Deplasarea elevilor, cazarea si masa, precum si excursia au fost gratuite, proiectul fiind finanțat de Ministerul Mediului si Pădurilor prin Administrația Fondului pentru Mediu.

 • Adevărul.ro: Liceenii de la „Edmond Nicolau”, implicaţi în activităţi de protecţie a mediului

  07sept

  Aceştia au reprezentat județul Vrancea la Academia Brâncoveanu, la Sâmbăta de Sus, în cadrul Proiectului național „Tineretul implicat în activități de protecție a mediului", organizat de Asociația Română pentru Cultură, Educație și Sport, sub patronajul Guvernului României.

  Aproape de sfârșitul vacanței, membrii grupului de inițiativă „NU EȘTI SINGUR!", de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau", împreună cu prieteni voluntari de la Colegiul Național Cuza, de la Colegiul Național Unirea, Liceul Pedagogic „Spiru Haret", Colegiul Tehnic Ion Mincu, coordonați de profesorii Mihaela Enache și Mihail Fâsan, au reprezentat județul Vrancea, la Academia Brâncoveanu, la Sâmbăta de Sus, în cadrul Proiectului național „Tineretul implicat în activități de protecție a mediului", organizat de Asociația Română pentru Cultură, Educație și Sport, sub patronajul Guvernului României.

 • Timp de patru zile, liceenii au avut parte de un program cu totul special, în care s-au distrat, au făcut excursii în locuri pitoreşti, dar au şi muncit la ecologizarea râului Sâmbăta. „Consider că obiectivele proiectului au fost atinse, tinerii participanți, au fost sensibilizați, și odată întorși în comunitățile lor se vor implica civic în promovarea valorilor morale, culturale și spirituale precum și în activități de educație ecologică, se vor implica mai mult în viața socială a membrilor comunității," a afirmat profesorul ing. Mihail Fâsan, consilierul educativ al Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau" Focșani.

 • Monitorul de Vrancea: Tabără pentru promovarea naturii... Click pentru știre!
 • Obiectiv Vocea Brăilei: Elevii Şcolii "Radu Tudoran", implicaţi în activităţi de protecţia mediului

  01sept

  Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Sport a demarat în luna iunie proiectul naţional "Tineretul implicat în activităţi de protecţie a mediului", lansând invitaţia şcolilor din întreaga ţară de a participa la derularea acţiunilor. Proiectul îşi propune educarea şi conştientizarea elevilor şi studenţilor asupra importanţei protejării mediului înconjurător.

  Din fiecare euroregiune din România au fost selectaţi elevi şi studenţi, care au participat la diferite activităţi de ecologizare a spaţiului public. Din Brăila, (regiunea S-E) au participat, în perioada 26-29 august, 20 de elevi de la Şcoala "Radu Tudoran", coordonaţi de prof. de istorie Adrian Prodea. Printre activităţile desfăşurate cu elevii s-au numărat prezentarea temelor specifice de protecţia mediului, o excursie tematică la Sibiu şi acţiuni de ecologizare a văii râului Sâmbăta, din localitatea Sâmbăta de Sus, jud. Braşov. Voluntarii au împărţit elevilor materiale necesare ecologizării şi igienizării zonei. Deplasarea elevilor, cazarea şi masa, precum şi excursia au fost gratuite, proiectul fiind finanţat de Ministerul Mediului şi Pădurilor, prin Administraţia Fondului pentru Mediu. Click pentru sursa știrii!

 • Mitropolia Olteniei:

  23august

  20 de elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova au luat parte la a 7 etapă a Proiectului „Tineretul implicat în activităţi de protecţie a mediului”. Activitatea a avut loc săptămâna trecută, în perioada 18-21 august, la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, în judeţul Braşov şi a fost organizată de Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Sport (ARCES). Seminariștii craioveni, coordonați de profesorul Cristian Stăiculescu, au participat la mai multe activităţi de ecologizare şi socializare și au obţinut în final premiul pentru popularitate.

  Cu privire la scopul acestei activităţi, prof. Stăiculescu a spus: „Elevii noştri au reuşit să dea dovadă de eficiență în ceea ce privește lucrul în echipă. S-au implicat intens în problemele dezbătute în cadrul discuţiilor şi au participat la activităţile de ecologizare organizate în zonele din vecinătatea sfântului aşezământ. Lecţia a fost una extrem de utilă şi eficientă pentru fiecare în parte. Au învățat cu acest prilej că problemele ecologice au în esenţă un caracter antropologic, fiind provocate în mare măsură de om. De aceea, foarte multe dintre răspunsurile menite să soluţioneze criza ecologică actuală se regăsesc în cercetarea sufletului nostru şi nu din cercetarea economiei, biologiei, tehnologiei sau politicii”. (Diac. Ioniţă Apostolache) Click pentru sursa știrii!

 • Monitorul de Vrancea: Academia iubitorilor naturii Click pentru știre!

  22august

  Ziarul de Vrancea: Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, pe harta proiectelor civice: Un grup de 40 de elevi de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focsani va participa in perioada 26-29 august la implementarea proiectului „Tineretul implicat in activitati de a mediului”. Proiectul este initiat de Asociatia pentru Cultura, Educatie si si este cofinantat de Ministerul Mediului si Padurilor – Administratia Fondului pentru Mediu, prin Programul vizind educatia si constientizarea publicului privind protectia mediului. 1.296 de tineri din toata tara, elevi si studenti, se vor reuni la Academia Simbata - Manastirea Brâncoveanu din localitatea Simbata de Sus, judetul Brasov, de patru zile. Cei 40 de elevi de la „Edmond Nicolau” vor fi coordonati de profesorii Mihaela Enache si Mihail Fisan. „Obiectivul general al proiectului il reprezinta cresterea gradului de educatie ecologica a tinerei generatii prin prezentarea de informatii cu privire la starea mediului si implicarea participantilor in colectarea deseurilor aflate pe spatiul public, fiind de fapt o continuare pe perioada vacantei a activitatilor ce vizeaza protectia mediului desfasurate de colectivul de elevi si cadre didactice de la liceul nostru”, a afirmat profesorul Mihail Fisan, coordonatorul de programe si proiecte educative de la „Edmond Nicolau"... (Gabriela Draghici) Click pentru sursa știrii!

 • Corona Press: PROIECTUL NAȚIONAL Tineretul, implicat în activităţi de protecţie a mediului:

  19august

  Asociația Română pentru Cultură, Educație și Sport (ARCES), entitate nonprofit, a lansat, la data de 4 iulie 2011, proiectul național Tineretul implicat în activități de protecție a mediului, cofinanțat de Ministerul Mediului și Pădurilor - Administrația Fondului pentru Mediu, prin Programul vizând educaţia şi conştientizarea publicului privind protecţia mediului... În perioada 18 - 29 august vor participa elevii și studenții din euro-regiunile Sud-Vest, București-Ilfov și Sud-Est. Click pentru sursa știrii!

 • TRIBUNA IALOMIȚEI: Elevii Școlii Numărul 1 din Țăndărei, ecologiștii de mâine ai României:

  16august

  In perioada 21-24 iulie 2011, 20 de elevi de la Scoala cu clasele I-VIII Nr.1 din ŢĂNDĂREI, jud. IALOMIŢA, au participat la activitati din cadrul  proiectului “TINERETUL IMPLICAT ȊN ACTIUNI DE PROTECŢIE A MEDIULUI”, proiect initiat de ASOCIATIA ROMANA PENTRU CULTURA , EDUCATIE SI SPORT, în parteneriat cu Agenţia Română de Consultanţă şi cu Centrul Social-Cultural-Religios "Patriarhul Teoctist" din Capitală şi cofinanțat de Ministerul Mediului și Pădurilor - Administrația Fondului pentru Mediu, prin Programul vizând educaţia şi conştientizarea publicului privind protecţia mediului. Cei 20 de elevi insotiti de profesorul voluntar Mitrea Steluta Iuliana, au desfasurat  la Academia Sambata de la Manastirea Brâncoveanu, jud. Braşov, o serie de  activitati care au constat in seminarii de informare asupra modalitatilor de protejare si ecologizare a mediului, concursuri pe teme de ecologie si ecologizarea Vaii Raului Sambata.


  Pentru activitatile de ecologizare elevii au primit din partea organizatorilor tricouri, sepci, hanorace, manusi si sorturi de unica folosinta, saci menajeri, iar ei au dat dovada de implicare si preocupare pentru protejarea mediului inconjurator.  
  Elevii au beneficiat si de o excursie: au vizitat renumita herghelie de cai de la Sambata de Jos si mai multe obiective turistice din Sibiu. Bineinteles, ca s-au legat si multe relatii de prietenie cu colegii lor din celelalte  judete participante, asta intamplandu-se la focul de tabara unde ei au putut sa-si puna in valoare talentul artistic.
  In ultima zi, in cadru festiv, ei au primit diplome de participare, agende si carti. Deoarece cele patru zile au fost o experienta benefica si de neuitat, elevii Scolii nr. 1 Ţăndarei au promis ca vor raspunde “prezent” la toate propunerile de proiect facute de ARCES.

 • Informația de Hunedoara: Tineri hunedoreni în tabără de ecologizare și voluntariat

  11august

  Acțiunea a fost iniţiată de Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Sport - ARCES.  Potrivit participanților, proiectul a fost coordonat de o echipă cu suflet mare, cu dragoste şi responsabilitate faţă de mediu. Judeţul Hunedoara a făcut parte din regiunea de Vest, alături de judeţele Caraş-Severin, Arad și Timiş, participarea elevilor din aceste judeţe fiind a patra etapă din proiect.

  Elevi şi studenţi din întreaga ţară, alături de profesori voluntari, grupaţi în opt serii au fost găzduiţi la Academia Sâmbăta din localitatea Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, pentru a participa timp de patru zile la o tabără de ecologizare şi voluntariat.
  De la cazarea în incinta Mănăstirii Brâncoveanu, la Academia Sâmbăta şi până la activităţile de ecologizare, prezentarea materialelor informative, detalierea temelor specifice legate de poluarea mediului, împărţirea materialelor inscripţionate, dar şi excursia tematică şi şedinţa de închidere, totul a fost coordonat şi supravegheat cu mult profesionalism şi dăruire de către organizatori.
  Mesajul ecologic, transmis elevilor pe parcursul celor patru zile, a fost puternic impregnat în mintea şi sufletele lor, nu numai prin activitatea practică de ecologizare, ci şi prin concursurile şi activităţile artistice, educative desfăşurate în tabără.
  Iată câteva impresii:
  „Când am ajuns la mânăstire, chiar la intrare, mi-au atras atenţia cuvintele: Pace celor ce vin, Bucurie celor ce rămân, Binecuvântare celor ce pleacă. În acest colţ de Paradis în care totul este liniştit, frumos şi simplu ne simţim mai aproape de Dumnezeu. Toţi cei ce poposesc aici îşi află liniştea sufletească şi află multe lucruri valoroase din istoria şi cultura românească. …Doar noi, veseli şi gălăgioşi, părem nişte intruşi în acest loc plin de spiritualitate - Mânăstirea Sâmbata de Sus. Dar avem şi noi scopul nostru: am venit la Sâmbăta de Sus să ne folosim timpul liber în scop util, să învăţăm să respectăm natura, să salvăm natura de cei care sunt adevăraţii intruşi: poluarea, gunoaiele etc.”, spune Ioana Alexandra Cândea-Crăciun, elevă în clasa a X-a.   
  „Mi s-a părut o idee extraordinară aceea de a organiza activităţi în scopuri ecologice. Mă bucur că am luat parte la această tabără şi sper ca şi în anii următori să mai am o astfel de ocazie.”, spune Daria Ioana Humiţă, elevă în clasa a VI-a.

  „Noi, profesorii voluntari care am participat la acest proiect implementat de ARCES, am învăţat multe lucruri utile în activitatea educativă pe care o desfăşurăm în şcoală. În primul rând, am fost uimiţi de buna organizare şi de programul divers şi atractiv pregătit pentru elevi în timpul taberei de către reprezentanţii ARCES. În al doilea rând, am observat că prin toate activităţile propuse elevilor s-au cultivat respectul faţă de valorile autentice din cultura şi istoria noastră, toleranţa, dar şi respectul pentru natura pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o”, ne-au declarat profesorii voluntari Luminița Cîndea şi Camelia Baciu.
 • VALEA PRAHOVEI: Elevii câmpineni, într-o tabără eco

  01august

  Chiar dacă este vacanţă, activităţile care susţin ecologizarea continuă, în cele mai plăcute moduri. 20 de elevi de la Şcoala „Ion Câmpineanu” şi 18 de la Colegiul Naţional „Nicolae Grigorescu” din Câmpina au participat la o tabără în localitatea Sâmbăta de Sus, care a avut la bază promovarea protejării naturii. „Tabăra în care am participat împreună cu elevii noştri a fost organizată de Asociaţia Română pentru Cultură Educaţie şi Sport. Elevii au plecat de acolo cu o experienţă bogată, pe care au împărtăşit-o tuturor celor de acasă”, a declarat profesorul Florentina Dumitraşcu de la Şcoala „Ion Câmpineanu”. Locuri frumoase, peisaje pe care cei mici poate nu le văzuseră niciodată au fost admirate şi curăţate în perioada taberei, la care au participat şi alţi elevi, din alte regiuni ale ţării. „Am avut posibilitatea să vizităm împrejurimile, herghelia de cai de la Sâmbăta, obiective din Sibiu, diferite biserici aparţinând diferitelor culte”, a spus profesorul Victor Dumitrescu de la Colegiul Naţional „Nicolae Grigorescu”. Obiectivul proiectului îl reprezintă creşterea gradului de educaţie ecologică a tinerei generaţii, prin prezentarea de informaţii cu privire la starea mediului şi implicarea participanţilor în colectarea deşeurilor aflate pe spaţiul public.

  Cei mici au fost încântaţi. După ce zonele din jurul taberei au fost curăţate de deşeuri, scopul a fost atins şi cei mici s-au bucurat şi de excursii şi foc de tabără. „Am putut ajuta colegii la ecologizare şi am strâns gunoaiele aruncate la întâmplare prin pădure. Cu ceilalţi copii ne-am împrietenit foarte repede, ne-am distrat împreună şi am organizat multe jocuri şi concursuri”, a povestit eleva Ioana Oprescu de la Şcoala „Ion Câmpineanu”. „Scopul taberei a fost ecologizarea, deoarece este foarte important să învăţăm să protejăm mediul înconjurător”, a adăugat eleva Denisa Anghel.
  Întâlnirea cu tineri care au aceleaşi dorinţe, acelaşi vis de a trăi într-un mediu curat şi, mai ales, aceleaşi preocupări în timpul liber, a făcut ca tabăra să fie şi un esenţial punct de socializare. Profesorii voluntari le-au oferit copiilor mediul optim pentru a îmbina utilul cu plăcutul, de recreare într-un mod constructiv, mai cu seamă că elevii meritau acest lucru, având în vedere nenumăratele activităţi pe teme ecologice la care au participat în anul şcolar. „Dacă planifici pentru un an cultivă orez, dacă planifici pentru un deceniu plantează copaci, iar dacă planifici pentru o viaţă, educă oamenii!”, aceasta este deviza profesorului Florentina Dumitraşcu şi ar putea fi a multora dintre noi. Diana ROMAN.
 • 30iulie

  Ziarul SIBIU 100%:

  Elevii din Poplaca interesați de mediu:
  26 de elevi de la Şcoala cu clasele I-VIII Poplaca au participat în 11–14 iulie la o tabără de mediu organizată de Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Sport, în cadrul proiectului “Tineretul implicat în activităţi de protecţia mediului” la Academia Sâmbăta – Mănăstirea Brâncoveanu. Tabăra a reunite 170 de elevi din mai multe judeţe. Printre acţiunile desfăşurate în tabără se numără şi ecologizarea părţii din amonte a râului Sâmbăta de Sus. (C.P.)
 • Radio Târgu-Mureș:

  23iulie

  1.500 de tineri din întreaga țară ecologizează, până la finele lunii viitoare, Râul Sâmbăta de Sus din Brașov dar şi zonele înconjurătoare. Este vorba despre un proiect derulat de Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Sport în parteneriat cu Agenţia Română de Consultanţă şi Centrul Social Cultural-Religios Patriarhul Teoctist.
  Proiectul Tineretul implicat în activităţi de protecţia mediului, cofinanţat de Ministerul Mediului şi Pădurilor, urmăreşte creşterea gradului de educaţie ecologică a tinerei generaţii prin prezentarea de informaţii cu privire la starea mediului precum şi implicarea directă în colectarea deşeurilor.
  Programul dedicat tinerilor de educare şi conştientizare privind protecţia mediului şi combaterea poluării se va încheia în data de 29 august după care vor fi făcute publice rezultatele finale ale acţiunii. Cristina Bulbescu.
 • ZIARUL LUMINA, EPISCOPIA DEVEI ŞI HUNEDOAREI:
 • 30iulie

  22iulie

  Proiectul Tineretul implicat în activităţi de protecţie a mediului, la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus: În perioada 18-21 iulie 2011 s-a derulat a patra etapă a proiectului Tineretul implicat în activităţi de protecţie a mediului, iniţiat de Asociaţia română pentru cultură, Educaţie şi Sport - ARCES şi desfăşurat în colaborare cu Mitropolia Ardealului, la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, jud. Braşov, după cum ne-a mărturisit Arhid. Gabriel Basa. Având ca obiective: educarea elevilor şi studenţilor în spiritul respectării şi ocrotirii naturii şi a Creatorului; prezentarea factorilor de mediu şi a rolului acestora asupra mediului înconjurător; expunerea necesităţii cunoaşterii principalelor surse de poluare, precum şi a metodelor de diminuare sau stopare a poluării; stimularea creativităţii, prin participarea la activităţi specifice şi concursuri; implicarea participanţilor în colectarea deşeurilor aflate pe spaţiul public; informarea cu privire la starea mediului; responsabilizarea populaţiei şi a instituţiilor faţă de impactul pe care îl are comportamentul asupra mediului înconjurător, ARCES, a implicat, în această etapă elevi din euro-regiunea Vest, aparţinând judeţelor Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara.

  Alături de reprezentanţii eparhiilor din judeţele învecinate, Episcopia Devei şi Hunedoarei a fost reprezentată, prin colaborarea directă existentă cu unităţile şcolare din judeţ, de două grupe a câte 20 de elevi de la Colegiul Tehnic de Transport Feroviar “A. Saligny” Simeria, însoţiţi de doi profesori voluntari: Cîndea Luminiţa şi Baciu Camelia. Elevii noştri au participat, după prezentarea celor şase teme specifice, legate de poluare, la acţiuni de ecologizare pe Valea râului Sâmbăta şi la toate activităţile specifice de tabăra organizate cu acest prilej: drumeţii, excursii la Sibiu, concurs pe teme de ecologie.
 • Saptămânalul de Rădăuți:

  22iulie

  Tabără la Sâmbăta de Sus pentru elevii rădăuțeni merituoși.
 • Un grup de 20 de elevi merituoși de la Școala Nr.4 “Regina Elisabeta” și de la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți au petrecut câteva zile intr-o tabără tematică deosebită, la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, din județul Brașov. Tabăra a avut loc în perioada 13-17 iulie 2011.Timp de patru zile, copiii au îmbinat practicile ecologice cu descoperirea adevăratelor valori de credință ortodoxă. Tabăra gratuită a avut loc în cadrul unui proiect ARCES, coordonat la nivelul Școlii Nr.4 „Regina Elisabeta” de profesoara Mirela Chelba. Cele mai frumoase zile de vacanță Proiectul „Tineretul implicat în activități de protecție a mediului” este organizat de Asociația Română pentru Cultură Educație și Sport (ARCES), în colaborare cu Ministerul Mediului și Pădurilor, cu Agenția Română de Consultanță, Centrul Social-Cultural-Religios „Patriarhul Teoctist” și Mitropolia Ardealului, Feleacului și Clujului.
  Proiectul a constat în organizarea unei tabere la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, la care au participat 1400 de elevi din Euro-regiunea de Nord Est, respectiv din orașele Bacău, Botoșani, Neamț, Iași, Suceava, Vaslui. Profesoara Mirela Chelba, voluntar în cadrul ARCES, a precizat: “Am avut oportunitatea de participa intr-o tabără gratuită. Partenerii în proiect și sponsorii au organizat cazarea, mesele, excursia. Autocarul a venit în Rădăuți, copiii au plecat dimineață, iar când am ajuns acolo, s-a făcut deschiderea taberei, întâlnirea cu ceilalți copii și cu celelalte cadre didactice din celelalte cadre didactice din celelalte județe Referitor la tematica taberei, copiii au prezentat materiale informative legate de poluare și de protecția mediului. Au primit tricouri, hanorace, șepci, cizme de cauciuc, rucsace. Acestea le-au folosit a doua zi, când s-a organizat o excursie la Sibiu, unde au vizitat diverse obiective turistice: Biserica Evanghelică, Catedrala Ortodoxă. O oprire a fost și la Dumbrava Sibiului, unde copiii au vizitat Grădina Zoologică și Muzeul Satului În a treia zi s-a organizat o activitate de ecologizare a pădurilor din zona mănăstirii. Ulterior, s-au organizat concursuri pe teme ecologice, de istorie și geografie. La lăsatul serii, copiii și-au luat rămas bun unii de la alții cu ocazia unui foc de tabără de neuitat, care a vegheat peste alte concursuri intre echipe. În ultima zi a avut loc închiderea taberei, raportarea rezultatelor și prezentarea activităților desfășurate. Activitatea din această vară a ARCES este una extrem de amplă, în sensul că la Sâmbăta de Sus vor mai poposi încă cinci serii de copii, potrivit cu euro-regiunile în care a fost împărțită suprafața țării noastre: Regiunea de Nord-vest, cea de Centru, regiunea de Vest, de Sud-Muntenia, de Sud-Vest, București-Ilfov și de Sud-Est. Întreaga tabără are scopul educării și conștientizării elevilor, instructorilor si voluntarilor privind protecția mediului.
 • 21iulie

  www.basilica.ro, Mitropolia Moldovei și Bucovinei: Elevi botoşăneni în tabăra naţională de ecologizare de la Sâmbăta de Sus: În perioada 14-17 iulie, 162 de elevi din judeţele din nord-estul ţării au participat la proiectul 'Tineretul implicat în activităţi de protecţia mediului', ce se desfăşoară în lunile iulie-august la Academia Teologică de la Mănăstirea 'Brâncoveanu' de la Sâmbăta de Sus, informează „Ziarul Lumina”, Ediţia de Moldova.

  Proiectul este implementat de Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Sport (ARCES) din Bucureşti, în parteneriat cu Agenţia Română de Consultanţă şi cu Centrul Social-Cultural-Religios 'Patriarhul Teoctist' din Capitală şi finanţat din Fondul de Mediu al Ministerului Mediului şi Pădurilor. Judeţul Botoşani a fost reprezentat de 20 de elevi merituoşi şi profesorul voluntar Rozalia Groza de la Şcoala Generală Numărul 11 din Botoşani. 'Cum au ajuns în zona de munte, priveliştea minunată i-a făcut pe copii să înţeleagă că va fi o tabără de neuitat, lucru care s-a şi confirmat pe parcursul şederii lor aici. Nici nu aveau de ce să fie altfel, deoarece condiţiile de cazare, masă şi programul taberei au fost foarte bune. După ce au participat la dezbateri privind tipurile de poluare, agenţi poluanţi, efectele nocive ale poluării asupra darului divin numit 'natură', toţi participanţii la tabără au trecut la punerea în practică a celor învăţate. Acţiunile de ecologizare au fost adevărate întreceri între echipele celor şase judeţe, câştigătoare fiind pădurea şi împrejurimile mănăstirii', a mărturisit prof. Rozalia Groza

  Activităţi recreative şi prelegeri cu folos duhovnicesc.
  În una dintre zile, beneficiarii taberei au mers într-o excursie în oraşul Sibiu, unde au vizitat mai multe obiective turistice: Catedrala mitropolitană Ortodoxă, unde elevii s-au închinat şi au ascultat un cuvânt de învăţătură, Muzeul Naţional Brukenthal, grădina zoologică ş.a. Sâmbătă, 16 iulie, după ce fiecare echipă s-a prezentat în cadrul taberei cu poezii, cântece şi scenete, a avut loc un concurs de cunoştinţe generale, câştigătoare fiind echipa botoşăneană. 'Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu un superb foc de tabără unde toţi elevii au cântat, au dansat, s-au bucurat de prieteniile legate în această perioadă de neuitat şi au slăvit pe Dumnezeu pentru aceste zile minunate şi pentru dragostea cu care au fost înconjuraţi atât de organizatorii taberei, cât şi de părintele stareţ, arhimandritul Ilarion Urs. În ultima zi, după ce copiii au fost recompensaţi cu premii şi diplome, însoţiţi de profesorii voluntari, au pornit spre casă, fericiţi că au legat noi prietenii, au învăţat lucruri noi şi cu dorinţa de a transmite şi colegilor lor de şcoală sau joacă cele învăţate în acest loc mirific şi binecuvântat de Dumnezeu, numit Sâmbăta de Sus. Mulţumim şi pe această cale tuturor organizatorilor şi rugăm pe Bunul Dumnezeu să răsplătească efortul lor', a spus prof. Rozalia Groza.
 • www.graiul.ro -

  21iulie

  Elevi din Maramureş la ecologizare, la Sîmbăta de Sus: Recent, timp de 4 zile, cîte 20 de elevi voluntari de la Şcoala cu clasele I-VIII “Vasile Alecsandri” Baia Mare, însoţiţi de profesoara  Lia CerneŞtean şi de la Şcoala cu clasele I-VIII Suciu de Jos, însoţiţi de profesor Cosmin Cosma, au participat la tabăra de ecologizare de la Academia Teologică din cadrul Mănăstirii “Brîncoveanu” din Sîmbăta de Sus, judeţul Braşov. Acţiunile s-au desfăşurat în cadrul proiectului “Tineretul implicat în activităţi de protecţie a mediului”, implementat de Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Sport (ARCES) din Bucureşti, în parteneriat cu Agenţia Română de Consultanţă şi cu Centrul social cultural religios “Patriarhul Teoctist” din Bucureşti şi finanţat din Fondul de Mediu al Ministerului Mediului şi Pădurilor.
  Tinerii voluntari au avut ca principală activitate ecologizarea pădurii de la intrarea în incinta mănăstirii gazdă şi valea rîului Sîmbăta şi au fost instruiţi pe teme ca istoricul poluării, clasificarea poluanţilor, consecinţele dezvoltării societăţii umane asupra mediului, sursele de poluare etc. Click pentru sursa știrii!
 • 19iulie

  Botoşăneni în tabără de ecologizare la Sâmbăta de Sus - MONITORUL DE BOTOȘANI: Săptămâna trecută, 162 de elevi din judeţele regiunii de Nord-Est a ţării au participat la proiectul “Tineretul implicat în activităţi de protecţia mediului”, derulat la Academia Teologică de la Mănăstirea “Brâncoveanu”, din Sâmbăta de Sus. Din Botoşani au participat 20 de elevi, însoţiţi de profesor Rozalia Groza, de la Şcoala nr. 11 Botoşani. Tinerii au fost implicaţi în dezbateri şi în acţiuni de ecologizare ce s-au transformat în veritabile întreceri. La Sâmbăta de Sus a fost organizat şi un concurs de cultură generală, ce a fost câştigat de echipa din Botoşani. Nu au lipsit excursiile în împrejurimi şi nici focul de tabără.
 • Activități la Academia Teologică de la Mănăstirea Brâncoveanu - ZIARUL LUMINA

  În lunile iulie şi august din acest an, cei 1.300 de elevi şi studenţi voluntari din toate judeţele ţării, însoţiţi de 80 de profesori voluntari, participă la proiectul "Tineretul implicat în activităţi de protecţie a mediului", implementat de Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Sport (ARCES) din Bucureşti, în parteneriat cu Agenţia Română de Consultanţă şi cu Centrul social cultural religios "Patriarhul Teoctist" din Capitală şi finanţat prin Fondul de Mediu al Ministerului Mediului şi Pădurilor. Proiectul presupune o serie de activităţi la Academia Teologică de la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, printre care seminarii de informare asupra modalităţilor de protejare şi ecologizare a mediului, concursuri pe teme de ecologie, excursii în împrejurimi şi participarea la slujbele religioase oficiate la mănăstirea braşoveană.

  Prima grupă de copii a participat la aceste activităţi în perioada 4-7 iulie şi a avut ca principală activitate ecologizarea pădurii de la intrarea în incinta mănăstirii-gazdă şi valea râului Sâmbăta. De asemenea, tinerii voluntari au fost instruiţi pe teme ca istoricul poluării, clasificarea poluanţilor, consecinţele dezvoltării societăţii umane asupra mediului, sursele de poluare şi dispersia noxelor, surse şi modalităţi de poluare atmosferică, prevenirea poluării atmosferice, tipuri de poluare a apelor, efectul poluării solului asupra speciilor şi biocenozelor etc.

  Educarea în spirit ecologist. Înarmaţi cu cizme de cauciuc, salopete, mănuşi, saci menajeri, tricouri şi şepci personalizate, copiii însoţiţi de profesori voluntari de la şcolile şi liceele din judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare au adunat reziduuri şi peturi din pădurea amintită. Cei 80 de profesori voluntari din întreaga ţară sunt şi corespondenţii de nădejde în teritoriu ai ARCES şi un real sprijin în realizarea proiectului.

  Cu sprijinul Primăriei din Sâmbăta de Sus, sacii de gunoaie au fost depozitaţi la groapa de gunoi. Grupurile campioane la adunat gunoaie au fost răsplătite cu premii deosebite, constând în cărţi şi materiale didactice. "Ne propunem să-i determinăm pe aceşti tineri voluntari să conştientizeze problemele de mediu, importanţa acţiunilor de ecologizare şi de ce trebuie să păstreze natura curată. Deşi grupul-ţintă direct al proiectului nostru este reprezentat de elevi şi studenţi, acesta se adresează, în egală măsură, profesorilor şi părinţilor, şcolilor şi instituţiilor publice, societăţii civile, în ansamblul ei", ne-a spus directorul Departamentului programe din cadrul ARCES, Bogdan Aligică.

  Un real sprijin a venit din partea Mănăstirii Brâncoveanu, prin bunăvoinţa părintelui stareţ, arhimandritul Ilarion Urs, care a pus la dispoziţie spaţiile de conferinţă, camerele şi sala de mese de la Academia Teologică şi a transmis binecuvântarea IPS Mitropolit Laurenţiu la această acţiune.

  "Am venit să ajutăm natura". Proiectul ARCES, o organizaţie nonguvernamentală ce-şi propune sensibilizarea societăţii civile şi a factorilor de decizie politică şi administrativă în privinţa problemelor de mediu, de promovare a valorilor şi patrimoniului cultural-istoric naţional şi de practicare a sportului, a fost întâmpinat cu multă bucurie din partea elevilor şi studenţilor voluntari. Iată ce ne-au spus câţiva dintre ei:

  Roxana Flonta, 16 ani: "Vin din comuna Crasna, judeţul Sălaj, de la un liceu cu profil de ştiinţele naturii. Grupul nostru este familiarizat cu astfel de proiecte. Organizarea este foarte bună şi peisajele sunt foarte frumoase. Avem parte de noi experienţe, cunoaştem oameni noi şi aflăm multe lucruri despre mediul înconjurător".

  Eugen Vasian, 15 ani: "Sunt venit cu un grup din Baia Mare şi participăm la această acţiune de ecologizare, care mi se pare o activitate plăcută. Ne ajutăm între noi şi ne înţelegem bine".

  Silviu-Dănuţ Pop, 14 ani: "Am venit aici să ajutăm natura. Mi se pare o locaţie bine aleasă, pentru că ne aflăm la o mănăstire şi ne dăm seama că fără ajutorul lui Dumnezeu nu putem face nimic. Noi, tinerii, suntem viitorul acestei ţări şi trebuie să ajutăm natura pentru că ea ne înconjoară şi ne oferă tot ce ne trebuie pentru viaţa de zi cu zi".

  08iulie

 • Tabere naţionale de ecologizare la Sâmbăta de Sus - ZIARUL LUMINA

  Prima grupă de 162 de copii din judeţele regiunii de Nord-Vest a ţării a participat la prima acţiune de ecologizare a pădurilor din apropierea Mănăstirii "Brâncoveanu" de la Sâmbăta de Sus, activitate organizată în cadrul unui proiect amplu, ce vizează implicarea a peste 1300 de copii din întreaga ţară.

  În lunile iulie şi august din acest an, cei 1300 de elevi şi studenţi voluntari din toate judeţele ţării, însoţiţi de 80 de profesori voluntari, participă la proiectul "Tineretul implicat în activităţi de protecţie a mediului", implementat de Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Sport (ARCES) din Bucureşti, în parteneriat cu Agenţia Română de Consultanţă şi cu Centrul Social-Cultural-Religios "Patriarhul Teoctist" din Capitală şi finanţat prin Fondul de Mediu al Ministerului Mediului şi Pădurilor. Proiectul presupune o serie de activităţi la Academia Teologică de la Mănăstirea "Brâncoveanu" de la Sâmbăta de Sus, printre care seminarii de informare asupra modalităţilor de protejare şi ecologizare a mediului, concursuri pe teme de ecologie, excursii în împrejurimi şi participarea la slujbele religioase oficate la mănăstirea braşoveană.

  07iulie

 • 06iulie

  Implicarea tinerilor în Protecţia Mediului - AGENȚIA DE ȘTIRI BASILICA
  La Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus din Arhiepiscopia Sibiului se desfăşoară în perioada iulie – august proiectul „Tineretul implicat în activităţi de ecologizare şi protecţie a mediului”, informează TRINITAS TV. Peste 1300 de elevi şi studenţi sunt aşteptaţi la Academia Sâmbăta de la Mănăstirea Brâncoveanu, unde vor participa la tabere tematice de mediu.

  Proiectul este realizat la iniţiativa Asociaţiei Române pentru Cultură Educaţie şi Sport şi cofinanţat de Ministerul Mediului şi Pădurilor, prin Administraţia Fondului de Mediu.

  „ARCES este o asociaţie non-profit care reuneşte o serie de specialişti care şi-au pus gândurile împreună pentru a concepe programe majore naţionale care să fie în beneficiul public. Proiectul prevede ecologizarea unor zone din judeţul Braşov prin colectarea pet-urilor şi deşeurilor, strângerea acestora în saci menajeri şi, cu ajutorul primăriei din Sâmbăta de Sus, transportul acestor deşeuri la groapa de gunoi”, a spus Bogdan Aligică, reprezentant ARCES.

  Proiectul urmăreşte creşterea gradului de educaţie ecologică a tinerilor prin conferinţe tematice şi acţiuni de colectare a deşeurilor coordonate de instructorii şi voluntarii ARCES. Participanţii sunt repartizaţi în opt grupe, potrivit celor opt euro-regiuni de dezvoltare ale României.
 • 04iulie

  STARTUL implementării proiectului TINERETUL IMPLICAT ÎN ACTIVITĂȚI DE PROTECȚIE A MEDIULUI.
 • Aula Academiei Sâmbăta
 • 07iunie

  Asociația Română pentru Cultură, Educație și Sport încheie parteneriatul cu CENTRUL SOCIAL - CULTURAL - RELIGIOS PATRIARHUL TEOCTIST, reprezentat de domnul președinte prof. NICU OCTAVIAN, în vederea implementării proiectului TINERETUL IMPLICAT ÎN ACTIVITĂȚI DE PROTECȚIE A MEDIULUI.
 • Asociația Română pentru Cultură, Educație și Sport încheie parteneriatul cu AGENȚIA ROMÂNĂ DE CONSULTANȚĂ reprezentată de doamna preşedinte Laura ZĂINESCU, în vederea implementării proiectului TINERETUL IMPLICAT ÎN ACTIVITĂȚI DE PROTECȚIE A MEDIULUI.

  06iunie

 • Semnarea contractului de finanţare a proiectului TINERETUL IMPLICAT ÎN ACTIVITĂȚI DE PROTECȚIE A MEDIULUI, între Asociația Română pentru Cultură, Educație și Sport și ADMINISTRAȚIA FONDULUI PENTRU MEDIU, reprezentată de domnul preşedinte Gheorghe POPESCU.

  03iunie